• Menu
  • Menu
Oremandsgaard

Oremandsgaard – ekologiczne gospodarstwo i destylarnia whisky


Na południu Zelandii, a dokładnie na Półwyspie Jungshoved wśród bukowych drzew i rzepakowych pól leży gospodarstwo Oremandsgaard

Oremandsgaard
Główny budynek gospodarstwa Oremandsgaard


Pierwsza wzmianka o Oremandsgaard pochodzi z listu z 1356 roku, który potwierdza, że „Pæther Bekære” przekazał swoje gospodarstwa i wioskę Gederød królowi Valdemarowi Atterdagowi (1320-1375), w tym gospodarstwo Oremandsgaard.

W XVIII wieku gospodarstwo było między innymi jednym z 12 okręgów jeździeckich należących do korony królewskiej. Dochody z okręgu przeznaczane były na wsparcie królewskich kampanii jeździeckich. Każdy z tych 12 okręgów „utrzymywał” niejako jeden pułk.

Dziś Oremandsgaard jest od 5 pokoleń w rękach rodziny Hage i od 1967 roku zajmuje się uprawą ekologiczną. Na gospodarstwo składa się 410 hektarów pól uprawnych i 100 hektarów ziemi, na której pasą się krowy rasy Galloway. Główny budynek gospodarstwa otoczony jabłoniami i rododendronami służy między innymi spotkaniom konferencyjnym. Odbywają się tu również śluby. Przynależne do gospodarstwa lasy są między innymi źródłem drewna na rozpałkę.

Oremandsgaard
Szpaler drzew bukowych


Destylarnia Radius

Na terenie gospodarstwa leży destylarnia whisky, ginu i brandy. Założona przez dwóch pasjonatów Kristian’a i Flemming’a, dziś opiera swą produkcję na składnikach ekologicznych pochodzących z Oremandsgaard i które są najwyższej jakości.

Destylarnia posadziła na 10 hektarach ziemi, 20 południowo-zelandzkich odmian jabłoni, z których powstaje gin i brandy. Jak się okazuje nie ma bardziej przyjaznej środowisku produkcji alkoholu jak produkcja właśnie na jabłkach. Nowa plantacja wyda owoce dopiero po 5-7 latach, dlatego na razie jabłka dostarczane są przez lokalną społeczność.

Oremandsgaard - destylarnia
Destylarnia Radius
Destylarnia Radius
Destylarnia Radius


Zachętą do wsparcia destylarni jest system handlu wymiennego, jak to za dawnych czasów bywało. Za dostarczenie 100 kilogramów jabłek otrzymamy flaszkę brandy lub ginu, a za 50 kg dostaje się 50 procentowy rabat na zakup butelki alkoholu.

Jeśli fizycznie nie macie okazji odwiedzić destylarni, a chcielibyście skosztować whisky czy innych alkoholi od Destilleri Radius, zajrzyjcie na oficjalną stronę producenta. Tam jest możliwość zamówienia alkoholu z dostawą do domu.

Likier z czarnej porzeczki z dodatkiem jałowca, skórki z cytryny i cynamonu
Brandy z jabłek


Eventy w gospodarstwie Oremandsgaard

Oremandsgaard to również miejsce spotkań lokalnej społeczności i nie tylko. Co roku, w lesie oraz lokalu imprezowym należącym do gospodarstwa, odbywa się festiwal muzyki kameralnej. Publiczność zasiada na drewnianych ławkach rozstawionych między drzewami, nad leśnym potokiem. Jest to z pewnością nie lada doświadczenie.

Moszcz z jabłek

Sztandarowym produktem gospodarstwa, trafiającym na stoły lokalnych restauracji i hoteli jest æblemost czyli moszcz z jabłek. Co roku, z owoców 220 jabłoni rosnących na gospodarczej plantacji, produkowany jest zimno tłoczony i następnie pasteryzowany moszcz.

Jak dojechać do Oremandsgaard

Dojazd do gospodarstwa jest bardzo prosty. Jadąc autostradą E47 obrać należy zjazd nr 39 na Bårse oraz kontynuować drogą krajową nr 265. Zjazd i tablica informacyjna leżą tuż przy tej właśnie drodze także gospodarstwo znajdziecie bez problemu. Droga żwirowa poprowadzi Was na sam koniec gdzie leży destylarnia Radius.

Na wirtualną wycieczkę zapraszam Was do wyróżnionych na Instagramie relacji.

God tur!

Iga Faurholt Jensen

Mieszkam w Danii od 2009 roku. Tutaj razem z moim mężem i dwójką naszych dzieci tworzymy polsko-duńską rodzinę. Zawsze uwielbiałam podróże i tym razem chcę Was zabrać w podróż po Danii. Ten najmniejszy kraj nordycki to coś więcej niż Kopenhaga czy Legoland, o czym będę Was chciała przekonać pokazując nowe nieznane miejsca, piękne plaże, porty i urocze miasteczka Danii.

View stories

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *