Aspargessuppe czyli zupa krem z białych szparagów to absolutny klasyk i jedno z przysmaków królujących latem na duńskich stołach. Zupa cieszy się ogromną popularnością wśród duńskich seniorów, ale nowe zmodernizowane wersje cieszą również młode kubki smakowe. Sezon na szparagi jest krótki, więc spieszcie się póki są ! W Danii zupa szparagowa przyjęła się jako natmad, czyli nocna zakąska na różnego rodzaju imprezach, ale ja polecam Wam ją jako posiłek lunchowy lub lekką kolację. Chociaż sezon szparagowy jest krótki, zupę serwuje się cały rok…jak? Duńczycy „oszukują” trochę i używają szparagów konserwowych. Ja zapewniam Was, że zupa ze świeżych i sezonowych szparagów smakuje po prostu najlepiej koniec kropka! 🙂
Składniki
- 600 g białych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 zółtko, opcjonalnie
- 100 ml śmietany kremówki
- 0,5 soku z ekologicznej cytryny i dodatkowo otarta z niej skórka
- pieprz i sól

Wykonanie
Szparagi, ziemniaki i cebulę obrać. Szparagi pokroić na 1-2 centymetrowe kawałki, ziemniaki w kostkę, a cebulę drobno siekamy. Łebki szparagów odciąć i zostawić na póżniej. Końcówki warzyw odkroić i wyrzucić ( około 1-2 cm ).

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać ziemniaki i zalać bulionem. Całość zagotować i gotować jeszcze przez około 7 minut. Po czasie dodać pokrojone szparagi i gotować wszystko do miękkości.
Kiedy warzywa będą już miękkie zblendować całość na wysokich obrotach około 1-2 minut. Jeśli używasz blendera ręcznego konieczne może być przecedzenie zupy przez sito. Blendery ręczne nie mają takiej siły i pozostawiają w zupie „nitki”.
Wlać zupę spowrotem do garnka, podgrzewając wlać śmietanę oraz doprawić cytryną, solą i pieprzem. Dodatkowo można dodać do zupy żółtko jajka i rozbić trzepaczką. Będzie ona wtedy jeszcze bardziej kremowa.
Na koniec posypać zupę szczypiorkiem lub pietruszką. Dodać zblanszowane lub podsmażone na oliwie łebki szparagów i serwować. Zupę można również podać z mięsnymi klopsikami.

Smacznego!!!
P.S. Po inne duńskie przepisy odsyłam Was do zakładki Kuchnia duńska
Zostaw komentarz