• Menu
  • Menu
Zupa szparagowa

Aspargessuppe – zupa krem z białych szparagów

Aspargessuppe czyli zupa krem z białych szparagów to absolutny klasyk i jedno z przysmaków królujących latem na duńskich stołach. Zupa cieszy się ogromną popularnością wśród duńskich seniorów, ale nowe zmodernizowane wersje cieszą również młode kubki smakowe. Sezon na szparagi jest krótki, więc spieszcie się póki są ! W Danii zupa szparagowa przyjęła się jako natmad, czyli nocna zakąska na różnego rodzaju imprezach, ale ja polecam Wam ją jako posiłek lunchowy lub lekką kolację. Chociaż sezon szparagowy jest krótki, zupę serwuje się cały rok…jak? Duńczycy „oszukują” trochę i używają szparagów konserwowych. Ja zapewniam Was, że zupa ze świeżych i sezonowych szparagów smakuje po prostu najlepiej koniec kropka! 🙂

Składniki

  • 600 g białych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 zółtko, opcjonalnie
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 0,5 soku z ekologicznej cytryny i dodatkowo otarta z niej skórka
  • pieprz i sól
Aspargessuppe - zupa krem z białych szparagów

Wykonanie

Szparagi, ziemniaki i cebulę obrać. Szparagi pokroić na 1-2 centymetrowe kawałki, ziemniaki w kostkę, a cebulę drobno siekamy. Łebki szparagów odciąć i zostawić na póżniej. Końcówki warzyw odkroić i wyrzucić ( około 1-2 cm ).

Aspargessuppe - zupa krem z białych szparagów


Cebulę zeszklić na oliwie, dodać ziemniaki i zalać bulionem. Całość zagotować i gotować jeszcze przez około 7 minut. Po czasie dodać pokrojone szparagi i gotować wszystko do miękkości.

Kiedy warzywa będą już miękkie zblendować całość na wysokich obrotach około 1-2 minut. Jeśli używasz blendera ręcznego konieczne może być przecedzenie zupy przez sito. Blendery ręczne nie mają takiej siły i pozostawiają w zupie „nitki”.

Wlać zupę spowrotem do garnka, podgrzewając wlać śmietanę oraz doprawić cytryną, solą i pieprzem. Dodatkowo można dodać do zupy żółtko jajka i rozbić trzepaczką. Będzie ona wtedy jeszcze bardziej kremowa.

Na koniec posypać zupę szczypiorkiem lub pietruszką. Dodać zblanszowane lub podsmażone na oliwie łebki szparagów i serwować. Zupę można również podać z mięsnymi klopsikami.

Aspargessuppe - zupa krem z białych szparagów

Smacznego!!!

P.S. Po inne duńskie przepisy odsyłam Was do zakładki Kuchnia duńska

Iga Faurholt Jensen

Mieszkam w Danii od 2009 roku. Tutaj razem z moim mężem i dwójką naszych dzieci tworzymy polsko-duńską rodzinę. Zawsze uwielbiałam podróże i tym razem chcę Was zabrać w podróż po Danii. Ten najmniejszy kraj nordycki to coś więcej niż Kopenhaga czy Legoland, o czym będę Was chciała przekonać pokazując nowe nieznane miejsca, piękne plaże, porty i urocze miasteczka Danii.

View stories

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *