Brunede kartofler czyli ziemniaki w karmelu

To wigilijne danie skradło moje serce na dobre. Wigilia w Danii bez karmelizowanych ziemniaków to nie wigilia. Tak samo też na duńskim świątecznym stole nie może zabraknąć osławionego ryżowego deseru z gęstym sosem wiśniowym – risalamande.

Historia ziemniaków w karmelu jest bardzo ciekawa, bo jak się okazuje jest to uboga wersja tego co jadało się w XIX wieku, a mianowicie kasztanów. Tradycja ziemniaków w karmelu i serwowania ich jako dodatek do gęsi lub kaczki w Wigilię sięga średniowiecza. W tamtych czasach to jednak nie ziemniaki, ale już wspomniane kasztany były karmelizowane. Jakoże kasztany były drogie to w połowie XIX wieku biedni ludzie zdecydowali się zastąpić kasztany nieco tańszymi ziemniakami. Tak więc ukochane przez Duńczyków karmelizowane ziemniaki to tylko tani zamiennik prawdziwego rarytasu!

Mimo to, dla mnie i ziemniaki są prawdziwym rarytasem. Jako prawdziwa Wielkopolanka i fanka pyrów w każdej postaci, zapach i widok brązowych ziemniaczków sprawia, że ślina napływa do ust. Samo przygotowanie ziemniaków jest za to banalnie proste.

Jak przyrządzić karmelizowane ziemniaki

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków w ugotowanych w mundurkach i obranych
  • 40-50 g masła
  • 100 g cukru
Wykonanie:

Na suchą i zimną patelnię wsypać cukier. Równomiernie go rozprowadzić i zacząć podgrzewać patelnię na średnim ogniu. Po czasie cukier zacznie się rozpuszczać. Nie wolno go wtedy mieszać, gdyż zacznie się zlepiać i krystalizować. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodać masło i wtedy zacząć delikatnie wszystko mieszać razem. Kiedy masa karmelowa jest już spójna, wrzuć na nią ziemniaki i podgrzewaj je około 15 minut.


Ziemniaki serwuje się między innymi do pieczonej wieprzowiny tak zwanej flæskesteg, kaczki czy świątecznej glazurowanej szynki. Całość polewa się często sosem pieczeniowym.

karmelizowane ziemniaki
karmelizowane ziemniaki

Karmelizowane kasztany

Kasztany przygotowujemy podobnie jak ziemniaki. Na czubku każdego kasztana robimy nacięcie w formie krzyża. Po czym gotujemy je na małym ogniu około 30 minut, w lekko osolonej wodzie i pod przykryciem. Ugotowane i schłodzone kasztany obieramy z łusek i przyrządzamy tak samo jak karmelizowane ziemniaki.

Smacznego !


Iga Faurholt Jensen

Mieszkam w Danii od 2009 roku. Tutaj razem z moim mężem i dwójką naszych dzieci tworzymy polsko-duńską rodzinę. Zawsze uwielbiałam podróże i tym razem chcę Was zabrać w podróż po Danii. Ten najmniejszy kraj nordycki to coś więcej niż Kopenhaga czy Legoland, o czym będę Was chciała przekonać pokazując nowe nieznane miejsca, piękne plaże, porty i urocze miasteczka Danii.

View stories

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *