• Menu
  • Menu

Ziemniaki w karmelu czyli brunede kartofler

Brunede kartofler czyli ziemniaki w karmelu wigilijne skradły moje serce na dobre. Wigilia w Danii bez karmelizowanych ziemniaków to nie wigilia. Tak samo też na duńskim świątecznym stole nie może zabraknąć osławionego ryżowego deseru z gęstym sosem wiśniowym – risalamande.

Historia ziemniaków w karmelu jest bardzo ciekawa, bo jak się okazuje jest to uboga wersja tego co jadało się w XIX wieku, a mianowicie kasztanów. Tradycja ziemniaków w karmelu i serwowania ich jako dodatek do gęsi lub kaczki w Wigilię sięga średniowiecza. W tamtych czasach to jednak nie ziemniaki, ale już wspomniane kasztany były karmelizowane. Jakoże kasztany były drogie to w połowie XIX wieku biedni ludzie zdecydowali się zastąpić kasztany nieco tańszymi ziemniakami. Tak więc ukochane przez Duńczyków karmelizowane ziemniaki to tylko tani zamiennik prawdziwego rarytasu!

Mimo to, dla mnie i ziemniaki są prawdziwym rarytasem. Jako prawdziwa Wielkopolanka i fanka pyrów w każdej postaci, zapach i widok brązowych ziemniaczków sprawia, że ślina napływa do ust. Samo przygotowanie ziemniaków jest za to banalnie proste.

Jak przyrządzić ziemniaki w karmelu

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków w ugotowanych w mundurkach i obranych
  • 40-50 g masła
  • 100 g cukru
Wykonanie:

Na suchą i zimną patelnię wsypać cukier. Równomiernie go rozprowadzić i zacząć podgrzewać patelnię na średnim ogniu. Po czasie cukier zacznie się rozpuszczać. Nie wolno go wtedy mieszać, gdyż zacznie się zlepiać i krystalizować. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodać masło i wtedy zacząć delikatnie wszystko mieszać razem. Kiedy masa karmelowa jest już spójna, wrzuć na nią ziemniaki i podgrzewaj je około 15 minut.


Ziemniaki serwuje się między innymi do pieczonej wieprzowiny tak zwanej flæskesteg, kaczki czy świątecznej glazurowanej szynki. Całość polewa się często sosem pieczeniowym.

ziemniaki w karmelu
ziemniaki w karmelu

Karmelizowane kasztany

Kasztany przygotowujemy podobnie jak ziemniaki. Na czubku każdego kasztana robimy nacięcie w formie krzyża. Po czym gotujemy je na małym ogniu około 30 minut, w lekko osolonej wodzie i pod przykryciem. Ugotowane i schłodzone kasztany obieramy z łusek i przyrządzamy tak samo jak karmelizowane ziemniaki.

Smacznego !

P.S. Tutaj znajdziesz inne duńskie świąteczne przepisy – Kuchnia Duńska


Iga Faurholt Jensen

Mieszkam w Danii od 2009 roku. Tutaj razem z moim mężem i dwójką naszych dzieci tworzymy polsko-duńską rodzinę. Zawsze uwielbiałam podróże i tym razem chcę Was zabrać w podróż po Danii. Ten najmniejszy kraj nordycki to coś więcej niż Kopenhaga czy Legoland, o czym będę Was chciała przekonać pokazując nowe nieznane miejsca, piękne plaże, porty i urocze miasteczka Danii.

View stories

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *