• Menu
  • Menu
Smaki Stevns

Poznaj smaki Stevns

Każdy duński region poszczycić może się własną lokalną produkcją żywności i nie tylko. Produkuje się tu coraz częściej z myślą o ekologii i Matce Naturze. Duńczycy są pod tym względem bardzo zdeterminowanym narodem i chyba jak żaden inny. Nie bez powodu też Dania jest pionierem jeśli chodzi o implementację i produkcję towarów ekologicznych i rozwiązań przyjaznych środowisku.

W regionie Stevns znajdziecie produkty, które są unikatowe i wyróżniają się znakomitą jakością. Wszystko to jest za sprawą klimatu i krajobrazu tutaj panującego. Są tu warzywa i owoce, lokalnie produkowany olej rzepakowy czy piwo, lub też świeżo złapana ryba, której możecie spróbować w rybackim miasteczku Rødvig.

Macie szansę zaopatrzyć się w lokalne produkty, korzystając z przydrożnych sklepów i budek ze świeżymi owocami i warzywami prosto z pola. Każdy przejeżdżający może zatrzymać się przy drodze i kupić lokalne produkty i tym samym wesprzeć lokalnego rolnika.

W tym wpisie zabieramy Was w podróż po smakach regionu Stevns. Jak smakuje Stevns i co ma do zaoferowania? Zobaczcie sami.

Engvang Frugt og Specialiciter

Gospodarstwo Engvang posiada własną wiejską kuchnię, w której produkuje się wiele produktów na dalszą sprzedaż. W tym niewielkim wiejskim sklepiku, znajdziecie szeroką gamę jabłek, wiśni, śliwek, rabarbaru, truskawek, malin, jagód, agrestu, jeżyn, a także specjalności od lokalnych producentów. Nie można również zapomnieć o chudym, soczystym mięsie wieprzowym, pochodzącym z własnych hodowli świń.

Klippingegård

Gospodarstwo to postawiło sobie za misję uprawę warzyw z jak najmniejszą ingerencją maszyn i technologi. Uprawa „ludzkimi rękoma” jest tu więc postrzegana jako powrót do korzeni. Do czasu, kiedy to nie było traktorów i innych pomocy, a uprawa odbywała się w bliskości człowieka z naturą. Klippingegård zapewnia, iż warzywa nigdy nie widziały chłodni, ani też nie były transportowane w ogromnych tirach i na długie dystanse. Co oznacza, że są one zawsze świeże. Dla ciekawości dodam, iż William właściciel gospodarstwa, zatrudniał swego czasu m.in. pracowników z Polski. Podziwiał ich za miłość jaką obdarzali warzywa. Przyznam mu rację, że Polak warzywami nie pogardzi, co więcej potrafimy z nich wyczarować znakomite dania. Taka już nasza kultura.

Nørbys Grøntsager

Nørbys Grøntsager to gospodarswtwo ekologiczne, u którego zaopatrują się nie tylko klienci prywatni, ale również restauracje czy supermarkety. Energia do produkcji pochodzi z turbin wiatrowych i paneli słonecznych. Na polu pracuje się z jak najmniejszym obciążeniem gleby. Gospodarstwo jest też bliskie wycofania z uprawy konwencjonalnego nawozu.

Brinkholm

Mąka pszenna Brinkholm jest produkowana w gospodarstwie od początku do końca. Ziarno pozostaje w gospodarstwie i nie musi przebywać wielu kilometrów, dopóki nie zamieni się w mąkę. Sprzedawana mąka jest mielona w gospodarstwie. Uprawia się tu starą odmianę pszenicy „Øland” i nową odmianę „Dacke” oraz jęczmień słodowy. Ziarno jest uprawiane ekologicznie. Żyto kupowane jest natomiast od innego ekologa na Zelandii.

W Brinkholm mąkę mieli się na wolno poruszającym się kamiennym młynie, w którym do mąki wchodzą kiełki pszenicy i małe połamane części łusek. Chleb wyrasta mniej niż chleb zapiekany z mąką, gdzie usuwa się kiełki i wszystkie łuski. W zamian jednak daje to zdrowszy chleb, którego smak jest intensywniejszy. Nowoczesny młyn walcowy może całkowicie oddzielić poszczególne części w procesie mielenia. Daje to mące długi okres trwałości (około roku), ponieważ wszystkie części, które mogą zjełczeć, są odrzucane. Mąka Brinkholm ma datę ważności maksymalnie do pół roku, jednakże najlepiej spożyć ją w ciągu pierwszych trzech miesięcy. Z tego tytułu jest regularnie mielona i produkowana w mniejszych ilościach.

Mjødgård

Mjødgård to miodosytnia z Faxe we Wschodniej Zelandii, który specjalizuje się w warzeniu miodu pitnego. Miodosytnia powstała w Djursland ( Jutlandia ) w 2008 roku i jest jednym z pierwszych duńskich miodosytni w branży miodów pitnych. W styczniu 2018 roku Mjødgård zmienił właściciela. W związku ze zmianą właściciela miodosytnia przeniosła się do Stevns, a później do Faxe, gdzie znajduje się do dziś i jest w pełnym rozkwicie. Mieści się ona w pięknych historycznych budynkach. Zostały one zbudowane w latach 1940–1960 przez rodzinę Heering do produkcji likieru wiśniowego. Był on najlepiej sprzedającym się produktem tego czasu. Cały pomysł i wizja firmy Mjødgård polega na zaparzaniu miodu pitnego najwyższej jakości. Miodosytnia działa w oparciu o autentyczne i tradycyjne podejście do warzenia, które było używane od epoki Wikingów i jeszcze dalej. Praca na produkcji polega na idei zrównoważonego rozwoju, która jest szczególnie widoczna w odniesieniu do lokalnych korzeni.

Grønningsgaard

Tłoczony na zimno olej rzepakowy firmy Grønninggaard jest szczególnie odpowiedni jako olej jadalny, a w ostatnich latach korzystny skład kwasów tłuszczowych tłoczonego na zimno oleju rzepakowego był znakiem rozpoznawczym duńskich badaczy. Ostatnie eksperymenty pokazują, że w wielu obszarach olej rzepakowy jest lepszy niż najczęściej używany olej kuchenny, oliwa z oliwek. Olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera tylko 7% nasyconych kwasów tłuszczowych. A tłuszcz o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych jest lepszy niż tłuszcz o wysokiej jego zawartości.

Tłoczony na zimno olej rzepakowy z Grønninggaard stał się bardzo dobrze znany w całym kraju, kiedy to znany duński szef kuchni Claus Meyer, wychwalał produkt w programie telewizyjnym. Od tego czasu ludzie zdają sobie sprawę z właściwości tłoczonego na zimno oleju rzepakowego podczas gotowania. Oliwa z oliwek została zastąpiona olejem rzepakowym – często z Grønninggaard.

Smaki Stevns

Stevns Andelsbryggeri

Pośrodku wyjątkowego i niesamowitego krajobrazu, warzy się smaczne piwo w browarze Andelsbryggeri. Celem browaru, który działa na zasadzie spółdzielni jest oferowanie lokalnego piwa wysokiej jakości, ręcznie warzonego z dobrych składników, z zamiłowaniem do piwa i regionu Stevns.

Informacje praktyczne

  • Gospodarstwa Engvang Frugt og Specialiciter, Klippingegård i Nørbys Grøntsager są otwarte codziennie
  • Mjødgaard nie ma stałych godzin otwarcia, natomiast przed przyjazdem bez problemu możecie skontaktować się z Mjødgaard na Instagramie i Facebook’u i omówić szczegóły spotkania.
  • Brinkholm również nie ma stałych godzin otwarcia, ale warto zajrzeć do nich na Facebook i wysłać zapytanie w wiadomościach.
  • Jeśli chcecie zaopatrzyć się we wszystkie specjały regionu w jednym miejscu, to Engvang Frugt og Specialiciter posiada je wszystkie w swoim asortymencie.
  • Przydrożne gospodarcze sklepiki sa samoobsługowe i to w pełni tego słowa znaczeniu. Na miejscu nie spotkacie ani sprzedawcy ani kasjera, za to terminal do kart płatniczych, miskę na gotówkę i MobilePay (odpowiednik polskiego Blink’a)


Jeśli jesteście takimi zakręconymi foodie jak ja czy Ania, albo najzwyczajniej w świecie lubicie produkty dobrej jakości, lokalne i bez zbędnej chemii, to warto zaglądać do duńskich przydrożnych sklepików. Przy tym poczuć klimat i zapach, który niektórzy z nas znają z dzieciństwa. Czyli niemytych warzyw, niezapakowanych w plastik (w miarę możliwości oczywiście), przechowywanych w niesterylnych warunkach, tak jak jest to teraz. Wiele tego typu sklepików oferuje produkty własnej produkcji i prosto z serca. Dżemy, konfitury, likiery i oleje, uśmiechają się do nas z drewnianych półek. Ma się ochotę wykupić wszystko to co na nich stoi, tak apetycznie wyglądają.

Kochani! podróże to nie tylko odkrywanie natury, poznawanie kultury danego miejsca i jego architektura, to również gastronomia i smaki regionów. Poznawajcie te smaki razem z nami!

Pozdrawiamy

Iga i Ania

Tekst: Iga Faurholt Jensen

Iga Faurholt Jensen

Mieszkam w Danii od 2009 roku. Tutaj razem z moim mężem i dwójką naszych dzieci tworzymy polsko-duńską rodzinę. Zawsze uwielbiałam podróże i tym razem chcę Was zabrać w podróż po Danii. Ten najmniejszy kraj nordycki to coś więcej niż Kopenhaga czy Legoland, o czym będę Was chciała przekonać pokazując nowe nieznane miejsca, piękne plaże, porty i urocze miasteczka Danii.

View stories

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *