• Menu
  • Menu

Problem marnowania żywności – jak Dania sobie z tym radzi?

Dania jest jednym z tych krajów europejskich, który wyrzuca najwięcej żywności do śmieci per capita. Nie jest to pocieszająca wiadomość, ale jedno jest pewne, Duńczycy wzięli sobie do serca ten problem i naprawdę próbują zmienić swoje nawyki oraz wprowadzają szereg ciekawych rozwiązań.

Co roku w Danii do kosza ląduje około 700 tysięcy ton jedzenia. Dania do niedawna była również tym krajem w Europie, który wyrzucał najwięcej jedzenia per capita.

Zwrócenie uwagi na problem marnowania jedzenia stał się więc w ostatnich latach jednym z priorytetów duńskiej polityki. Od 2011 roku Duńczycy zredukowali ilość wyrzuconego jedzenia o 24%.

W Danii powstał szereg inicjatyw zapobiegających marnowaniu żywności są to inicjatywy lokalne jak i ogólnokrajowe. Przyjrzymy się temu jak Duńczycy radzą sobie z tym problemem.

Pojemnik na bio odpady, jaki posiada w domu każdy rezydent Danii

Inicjatywy wspierające ratowanie żywności przez śmietnikiem

Stop Spild Lokalt

Stop Spild Lokalt został założony w 2016 roku przez 17-letniego wówczas Rasmusa Erichsena. Założył grupę na Facebooku, której celem było skłonienie osób prywatnych do dzielenia się nadwyżkami żywności. Od tego czasu Stop Spild Lokalt rozwija się bardzo dynamicznie i dziś obsługuje 109 duńskich miast i jedno grenlandzkie. Ponadto projekt posiada obecnie 17 oaz żywnościowych w całym kraju, w których codziennie rozdawana jest żywność osobom w potrzebie. Dotyczy to osób spychanych na margines społeczny, bezdomnych, instytucji i wielu innych.

Ciekawe fakty na temat Stop Spild Lokalt

– projekt walczy o to, by nikt nie poszedł głodny spać
– Stop Spild Lokalt wydaje codziennie 20 ton żywności
mad-venner, incjatywa stworzona z ramienia SSL, to sieć osób prywatnych, które za pomocą grupy na Facebooku spotykaja się razem na wspólne przyrządzanie posiłku.


Projekt Hjemløs

To organizacja charytatywna mająca na celu zapewnienie ciepłego posiłku osobom bezdomnym. W każdy weekend, w godzinach od 16-18:30 wydawany jest ciepły posiłek. Produkty pochodzą między innymi z supermarketu Rema1000 i wcześniej wspomnianego projektu Stop Spild Lokalt.
Wszyscy zainteresowani mogą wesprzeć projekt kwotą 75 koron rocznie.
Za inicjatywą stoi Gitte Johansen, która założyła Projekt Hjemløs w 2012 roku.


FødevareBanken

F’ødevareBanken jest największą organizacją w Danii, która pracuje w najbardziej zorganizowany i efektywny sposób na rzecz zapobieganiu marnowaniu żywności.

Żywność trafia do organizacji społecznych, które następnie przygotowują posiłki dla najbardziej potrzebujących.

Ciekawe fakty na temat FødevareBanken

  • co roku dzięki swojej działalności Fødevarebanken zmniejsza światową emisję CO2 o 2000 ton
  • organizacja zatrudnia około 270 wolontariuszy
  • FødevareBanken dystrybuuje żywność do 311 instytucji i organizacji społecznych
  • żywność rozwozi 17 samochodów chłodniczych

Gule Priser – żółte ceny

Wiele supermarketów zdecydowało się również na maksymalne obniżenie cen na produkty, których data ważności zbliża się ku końcowi. Noszą one nazwę Gule Priser – żółte ceny. Ma się tym samym nadzieję, że wielu klientów zdecyduje się na kupno takiego towaru z zamiarem najszybszego jego spożycia.

Gule Priser można też jednoznacznie nazwać jednolitym systemem promocyjnym funkcjonującym na terenie całej Danii. Żółte etykiety spotkamy w aptekach, supermarketach, sklepach odzieżowych itp. Mieszkając w Danii bądź po niej podróżując jako turysta nie ma się watpliwości, że żółta cena = promocja.

Aplikacje mobilne zapobiegające marnowaniu żywności

Z czasem powstało wiele mobilnych aplikacji, dzięki którym nie tylko zaplanujemy dobrze swoje zakupy, ale i uratujemy żywność przed koszem na śmieci. Jeśli interesuje Cię jakie duńskie aplikacje są warte uwagi to zapraszam Cię do tego wpisu.

Dania jest na dobrej drodze w ograniczeniu marnowania żywności. Czeka ją jeszcze długa droga, ale swoim uporem i pomysłowością napewno zajdzie daleko. Ja ze swojej strony mam nadzieję, że przybliżyłam Wam problem, z jakim boryka się ten kraj i jednocześnie pokazałam możliwości, które pomogą nam ograniczyć marnotrastwo i tym samym wspomóc transformację jaką przechodzi Dania.

Po więcej zielonych artykułów zapraszam Was do zakładki Zielona Dania Igi.

Iga Faurholt Jensen

Mieszkam w Danii od 2009 roku. Tutaj razem z moim mężem i dwójką naszych dzieci tworzymy polsko-duńską rodzinę. Zawsze uwielbiałam podróże i tym razem chcę Was zabrać w podróż po Danii. Ten najmniejszy kraj nordycki to coś więcej niż Kopenhaga czy Legoland, o czym będę Was chciała przekonać pokazując nowe nieznane miejsca, piękne plaże, porty i urocze miasteczka Danii.

View stories

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *