• Menu
  • Menu

Rabarbergrød – kisiel z rabarbarem

Rødgrød med fløde to słynna duńska łamanka językowa, którą maltretowany jest każdy kto przybywa do Danii, by rozpocząć tu swoje życie. Wyrażenie oznacza nic innego jak czerwony kisiel ze śmietaną. Grød jest tu niezmiernie popularny, robi się go ze świeżych jak i mrożonych owoców i serwuje często ze śmietaną kremówką bądź bitą śmietaną.

Tym razem mam dla Was czerwony kisiel z rabarbarem. Jest on niezmiernie popularny w sezonie letnimi i banalnie prosty w wykonaniu.

Składniki

  • 700 g rabarbaru
  • 175 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 100 ml wody
  • 1,5 lyzki maki kartoflanej
  • 50 ml zimnej wody do rozprowadzenia mąki

Wykonanie

Rabarbar oczyścić, odciąć suche końcówki i pokroić na 1 centymetrowe kawałki.

Rabarbergrød - kisiel z rabarbarem


Ziarna wanilii wymieszać z odrobiną cukru. Skórkę zachować. Pokrojony rabarbar wrzucić do garnka, zalać wodą, wsypać cukier oraz wanilię wraz ze skorka. Przykryć, doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut. Kiedy rabarbar jest już miękki zaciagamy go mieszanka z wody i maki kartoflanej. W razie gdyby wyszedł zbyt gęsty rozrzedzić go dodatkowo wodą.

Gotowy kisiel ostudzić w lodówce. Serwować oprócz śmietany i bitej śmietany z lodami waniliowymi.
Kisiel przechowywać w lodówce 3-4 dni. Można go też z powodzeniem zamrozić.


Smacznego!

Po więcej kuchni duńskiej zapraszam Was tutaj

Iga Faurholt Jensen

Mieszkam w Danii od 2009 roku. Tutaj razem z moim mężem i dwójką naszych dzieci tworzymy polsko-duńską rodzinę. Zawsze uwielbiałam podróże i tym razem chcę Was zabrać w podróż po Danii. Ten najmniejszy kraj nordycki to coś więcej niż Kopenhaga czy Legoland, o czym będę Was chciała przekonać pokazując nowe nieznane miejsca, piękne plaże, porty i urocze miasteczka Danii.

View stories

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *