• Menu
  • Menu

Reffen – kopenhaski Street Food

Street Food swoje pierwsze kroki stawiał na kopenhaskiej wysepce Papirøen. Kiedy tą zaadaptowano pod budowę nowoczesnych i luksusowych mieszkań trzeba było poszukać innego miejsca dla wielu tych przedsiębiorców, którzy w ten sposób mogli spełnić swoje marzenie o zaistnieniu w branży restauracyjnej. Z pomocą przyszła Refshaleøen – kopenhaska wysepka będąca kiedyś stocznią Burmeister & Wein i zatrudniającą aż 10 tysięcy pracowników. Refshaleøen zapisała się jako ikona w duńskiej historii przemysłu, a dziś mieści się na niej bardzo popularny street food – Reffen.

Reffen – co to takiego?

Reffen – Copenhagen Street Food to przede wszystkim fantastyczna gastronomia i przedsiębiorczość. Na powierzchni 6000 m2 ponad 50 entuzjastycznych szefów kuchni i kulinarnych entuzjastów kultywuje swoją wielką pasję do gastronomii i dobrego rzemiosła. Kontenery, które tworzą punkty gastronomiczne Reffen wynajmowane są na okres maksymalnie trzech lat. W przeciągu tych 3 lat kucharze oprócz samego kucharzenia uczą się jednocześnie stawać na własnych nogach jako przedsiębiorcy. W Reffen panuje międzynarodowa atmosfera, reprezentowana przez ponad 17 narodowości. Co tydzień odbywają się tu wydarzenia łączce mniejsze i większe społeczności: wszystko, od bingo i quizów po warsztaty, wykłady i koncerty.

Wizja Reffen

Reffen ma być kreatywnym placem zabaw dla przedsiębiorców, entuzjastów i lokalnych bohaterów. Tutaj, według założeń, wspólnie rozwijać ma się kopenhaska scena kulinarna, nowe kreatywne projekty i nowa dzielnica Kopenhagi. Cały proces ma na względzie zarówno dobro klimatu, środowiska, jak i człowieka.

W zgodzie ze środowiskiem

Wszyscy straganiarze są starannie wybierani w oparciu o ich umiejętności, jakość i koncepcję. Muszą oni wyznawać i zgodzić się na ukierunkowaną pracę ze zrównoważoną gastronomią. W zamian otrzymują obniżkę czynszu, jeśli na przykład otrzymają medal ekologii. 

Ponadto większość Reffen składa się z materiałów pochodzących z recyklingu, a punkty gastronomiczne i warsztaty znajdują się w przetworzonych kontenerach transportowych. Jednocześnie świadomość ograniczania marnowania żywności i odpowiedzialność społeczna towarzyszy Reffen na codzień i jest integralną częścią całego przedsięwzięcia. Jedzenie serwowane jest w jednorazowych i biodegradowalnych naczyniach, a produkty pochodzą od lokalnych i ekologicznych producentów.What is not to like!

Reffen
Afgańska potrawa

Kto stoi za pomysłem i administracją Reffen?

Jesper Julian Møller jest właścicielem i założycielem Reffen oraz człowiekiem, który zapoczątkował street food na Papirøen i wprowadził Duńczyków w całą koncepcję ulicznego jedzenia. Misja Jesper’a była jasna od samego początku: Jesper po wyprowadzce z Papirøen, która zaadaptowana została pod nowe mieszkania chciał ponownie przywrócić to miejsce ludziom i pomóc im otworzyć własny biznes w branży restauracyjnej. Dlatego postanowił przeforsować koncepcję tak zwanych „niezależnych szefów kuchni”. Tak zrodził się pomysł na Reffen.

Ruben Passer jest dyrektorem zarządzającym Reffen. Ruben był też zaangażowany koncepcji street food na wcześniejszym Papirøen. Teraz dba o to, by Reffen rozwijał się w dobrym kierunku. Ruben czuje się najlepiej, gdy stoi za biurkiem DJ-a i rozsiewa pozytywne wibracje.

Vincent Dreier jest dyrektorem handlowym i prawą ręką Jesper’a. Vincent swoje doświadczenie zdobywał na lotnisku w Kopenhadze w 7-Eleven. Ma świetne rozeznanie i twardą ręką do zarządzania sprzedażą i liczbami. Vincent ma również bardzo dobry nos do gastronomii i wina.

Młodzież, dzieci i Reffen

Wybierając się na Refshaleøen pierwszy raz zabrałam ze sobą moje dzieci. Powiem Wam, że miałam wątpliwości czy to oby miejsce dla nich. Bo oprócz budek z jedzeniem potrzeba czegoś więcej, by zaspokoić ich pokłady energii. Okazało się to nie być większym problemem, gdyż na miejscu jest spory tor do jazdy na rolkach, hulajnogach, deskorolkach itp. My nie mieliśmy ze sobą niczego a i tak dzieciaki się wyszalały i wybiegały. Macie jednak okazje zabrać ze sobą sprzęt do jazdy to zróbcie to!

Z szacunku do Reffen

Na terenie Reffen grzecznie prosi się o nie wnoszenie własnego jedzenia i picia. Przychodząc tu wspieramy małe biznesy oraz ich pracę. Także widząc plakat poniżej uszanujmy zasady tu panujące.

Informacje praktyczne

Jak dostać się do Reffen

Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego i dobrej zabawy!

Iga Faurholt Jensen

Mieszkam w Danii od 2009 roku. Tutaj razem z moim mężem i dwójką naszych dzieci tworzymy polsko-duńską rodzinę. Zawsze uwielbiałam podróże i tym razem chcę Was zabrać w podróż po Danii. Ten najmniejszy kraj nordycki to coś więcej niż Kopenhaga czy Legoland, o czym będę Was chciała przekonać pokazując nowe nieznane miejsca, piękne plaże, porty i urocze miasteczka Danii.

View stories

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.