• Menu
  • Menu

Risalamande – duński świąteczny ryżowy przysmak

Pomimo francusko brzmiącej nazwy, duński klasyk bożonarodzeniowy jest całkowicie duńskim fenomenem, którego korzenie sięgają końca XIX wieku, kiedy to lepsi mieszczanie podawali na Boże Narodzenie deser z sosem wiśniowym zamiast ryżu na mleku. Risalamande oznacza „ryż z migdałami” i jest ryżem na mleku wymieszanym z bitą śmietaną, wanilią i migdałami. W przeszłości ryż na mleku był daniem ekskluzywnym, ponieważ ryż był importowany i drogi.

Risalamande stało się bardzo popularne podczas II wojny światowej. Kiedy do deseru zaczęło brakować ryżu i cynamonu, czasopisma dla kobiet podpowiadały jak gospodynie domowe mogą zwiększyć objętość deseru dodając do niego bitą śmietanę. Tak ostatecznie zrodziła się dzisiejsza forma deseru, który nie tylko cieszy nasze podniebienie, ale również jest częścią świątecznej zabawy, gdzie w sporej porcji risalamande chowa się całego migdała. Ten kto znajdzie migdała zostaje migdałowym królem. O tym jak dokładnie przebiega cała zabawa poczytacie w naszym świątecznym wpisie, a dokładnie tutaj.

Najlepszy risalamande robi moja teściowa, Lotte i to jej przepis Wam tutaj przedstawię. W zasadzie przepis pochodzi orginalnie z opakowania Pama ris, czyli ryżu na którym robi się risengrød (ryż na mleku). To co wyróżnia risalamande Lotte to zastosowanie drogiej odmiany wanilii, uwierzcie, że różnica między tanią a drogą wanilią potrafi być zaskakująco duża. Lotte nigdy nie szła na kompromis jeśli chodzi o tą popularną przyprawę. Dlatego też Jej deser ryżowy jak i świąteczne ciasteczka smakują po prostu wyśmienicie.

Risalamande

Do wykonania deseru potrzebne Wam będzie: 

– 1/2 porcji risengrød (ryżu na mleku – niesolonego)
– 1 łyżka cukru
– laska dobrej wanilii (najlepiej odmiany polinezyjskiej)
– 50 g migdałów (obranych i drobno posiekanych)
– 200 ml śmietany kremówki 
– opcjonalnie łyżeczka otartej skórki z cytryny

Przygotowanie:

Ryż na mleku schłodzić, dodać obrane i posiekane migdały, cukier i wanilię. Kremówkę ubić na bitą śmietanę, ale nie za sztywno i wymieszać z ryżem. Deser podawać z ciepłym sosem wiśniowym.

Jak wykonać zatem risengrød? 

Risengrød

Będzie nam potrzebne:

– 250 ml wody
– 225 ml grødris bądź ryżu na risotto
– 1 l mleka

Wykonanie:

Na zagotowaną wodę wrzucamy ryż i gotujemy 2 min często mieszając po czym wlewamy całe mleko. Całość zagotować, a następnie zmniejszyć ogień. Wszystko często mieszać, by ryż się nie przypalił. Gotować około 35 min. Gdyby ryż był za gęsty dodać trochę wody. 

Smacznego!

Iga Faurholt Jensen

Mieszkam w Danii od 2009 roku. Tutaj razem z moim mężem i dwójką naszych dzieci tworzymy polsko-duńską rodzinę. Zawsze uwielbiałam podróże i tym razem chcę Was zabrać w podróż po Danii. Ten najmniejszy kraj nordycki to coś więcej niż Kopenhaga czy Legoland, o czym będę Was chciała przekonać pokazując nowe nieznane miejsca, piękne plaże, porty i urocze miasteczka Danii.

View stories

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *